Thursday, May 30, 2013

resepi nasi goreng kampung berdesinggg!

 resepi ni bg peminat tegar cili padi ye,tapi klu tak gemar pedas just kurangkan aje cili padi tu,umi sdr pun kurangkan sbb cian kat ank2..nak layan tekak sdr,asing ckit utk diri sdr pastu hambekk ko meleleh segala airmata,air idung sbb pedas,kehkehkeh
 ni resepi kak nani

Nasi sejuk 4 cawan
Telur ayam 3 biji
cili padi 25 biji *umi letak 5 biji je,huhu
belacan 1 inci
bawang besar (merah) 2 biji
bawang putih 3 ulas
ikan bilis putih segenggam
minyak masak 1/2 cawan.
serbuk ikan bilis knorr *umi tak letak
kangkung *umi tambah
Cara-cara :-
Tumbuk cili padi, ikan bilis dan belacan. Ketepikan.
Tumbuk bawang putih dan bawang (besar) merah berasingan. Ketepikan.
Panaskan minyak masukkan bawang tumbuk, goreng hingga naik bau, masukkan campuran cili tumbuk,belacan dan ikan bilis tadi, tumis dan gaul bersama hingga naik bau.
Ketepikan ke semua bahan yang telah ditumis tadi di tepi kuali. Masukkan telur dan kacau sehingga masak dan garing.
Masukkan nasi dan gaul rata. Masukkan serbuk ikan bilis knorr.
Angkat dan hidang.
 
gambar gugel sajorr
 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...