Monday, November 25, 2013

resepi keropok lekor

petang semalam mood rajin tu mencanak naik,apa lagi kuarkan ikan dlm fridge terus potong amek isi,mood mcm ni tak blh tangguh-tangguh kang terbiar je ikan tu kat sinki..elok-elok nawaitu nak buat kopok terus jadi makanan kucing.huhuhu.
nak buat kopok tak la susah sgt tapi renyah ckit dan hanyir satu badan,hihi..yang penting tepung tu jgn byk sgt karang jadi kopok kayu.
umi bagi la resepi yg umi kutip kat internet ni,klu tak menjadi jgn salahkan umi ye..

bahan-bahan
isi ikan selayang(sardin) dlm 10 ekor
tepung sagu dlm satu mangkuk
garam
ajinomoto

cara-cara
isi ikan tu blend@tumbuk halus
masuk tepung ckit demi ckit.
masuk garam dan aji secukup rasa.
amek adunan sedikit dan uli jadi bentuk kopok
rebus air dalam periuk masuk garam ckit sebagai perasa ,bila mendidih masuk kopok.klu kopok tu ddah terapung maknanya dah masak,angkat dan toskan.sedia utk digoreng!
baru lepas uli
rebus sekejap
dah siap tos



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...