Saturday, March 30, 2013

resepi sup bebola ikan tenggiri


gambar dari cikmanggis jugak,umi punya kamera tgh buat hal so pinjam ye cik manggis





 hari ni terlebih rajin,ada la  2-3 keping isi ikan tenggiri kat fridge,tak tau nak masak apa,mula-mula ingatnya umi nak masak sambal aje,tp ble pk balik boringg!tergodek2-godek ikan tu dlm mangkuk sekali terfikir nak buat bebola ikan,apa lagi basuh tangan capai lappy terus google resepi sup bebola ikan,cari punya cari jumpa la yg nampak cam best je,jom cekidauut resepi dari cikmanggis

Bebola:
3keping ikan tenggiri-asingkan isinya dari kulit & tulang
2 ulas bawang putih
1 tsp lada hitam
1 tbsp tepung jagung
garam
1 tbsp minyak jagung
 Cara-caranya:
Tumbuk atau kisar  isi ikan bersama bawang putih,lada hitam dan sedikit garam.Gaul dengan tepung jagung dan minyak masak,Bentukkan bulat bulat dan rebus dengan fish stock.





Rencah sup:
2 inci hali-mayang halus
2 ulas bawang putih-mayang halus
2 ulas bawang merah-mayang
1/2 tsp serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
Sedikit bunga kobis
daun bawang
1/2 batang karot.
Cara-caranya:
Tumiskan bahan bahan yang dihiris  hingga garing dan tuangkan semua dengan minyak ke dalam sup dan rasakan garamnya.Last sekali masukkan sayur-sayuran.masak hingga mendidih.Siap:)

Stock ikan:
Tulang ikan tenggiri*
Kulit ikan*
Halia Ketuk*
*Masak dengan 3 cawan air dan tapis.


dapat resepi terus buat,tung-tang,tung-tang siap!!sedap la,mcm beli kat kedai pun ye jugak.anak-anak makan sampai tak cukup,harus beli ikan dan buat byk-byk buat stok.tq tuan punya resepi ye..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...