amboi mentang-mentang resepi cikmat gebu,dia punya pau pun mmg gebu,suka sgt umi bila dpt tekstur mcm ni.
umi buat double adunan dan dpt ni,siap bg jiran lagi |
semata-mata sambal ikan bilis je,aksesori x de hihii |
ni je la balance yg ada,tu pun mujur ingat klu tak tinggal pinggan je,mmg abis budak-budak makan,hihihi.ni resepinya..cubalah senang jer
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 camca besar gula halus
2 camca besar susu tepung
1 1/2 camca besar lemak sayur (shortening)
1/4 camca teh garam halus
1 1/4 camca teh instant yeast (mauripan)
100 ml air suam
Sambal tumis secukupnya
Hirisan timun secukupnya (10 keping)
Sedikit daun salad (optional)
CARA MEMBUATNYA :-)
- Bancuh instat yeast bersama 50 ml air suam dan 1/2 camca besar gula halus (dari resipi yang sama). Kacau rata dan ketepikan sekejap hingga bancuahn berbuih2. Sementara itu masukkan tepung baki gula, susu tepung, lemak sayur dan garam ke dalam mangkuk adunan. Kacau rata.
- Tuang bancuhan yeast dan gaul hingga sebati. Tuang baki air sedikit demi sedikit sambil terus menguli hingga menjadi doh yang tidak melekat dimangkuk adunan, tak perlukan habiskan air jika doh telah ok.
- Kemudian bahagi kepada 10 bahagian sama besar, bulat2kan dan susun dalam loyang yang telah ditabur sedikit tepung, tekan biar leper sedikit. Perap 35 - 45 minit atau hingga kembang.
- Goreng dalam minyak sederhana panas hingga kuning keemasan pada seluruh bahagian pau, angkat dan toskan. Biar sejuk, belah 2 dan sapu dengan sedikit sambal tumis, letak sekeping hirisan timun dan selitkan sedikit daun salad, jika suka. Hidangkan untuk sarapan atau minum petang....
No comments:
Post a Comment